Zgodba Divjih bab v oktobru navdušila različne strokovne javnosti

V mesecu oktobru se je zaključila sezona vodenih ogledov po Arheološkem parku Divje babe, ki je kljub obogateni digitalizirani izkušnji v jami, zaradi neugodnih vremenskih razmer beležila malce slabši obisk od pretekle sezone. Jama, ki je bila leta 2021 digitalizirana, s pomočjo projekcije na steno, obiskovalcem na slikovit in doživet način približa življenje v njej, najznamenitejšo najdbo – neandertalčevo piščal ter razvoj glasbene umetnosti. Ravno digitalizacija je tista, ki še dodatno popestri vodene oglede in obiskovalcem omogoča edinstveno izkušnjo.

Iz tega razloga ne preseneča dejstvo, da je Arheološki park Divje babe v preteklem mesecu požel zanimanje tudi s strani različnih strokovnih javnosti.

V začetku oktobra je bila zgodba Arheološkega parka, ki slovi po najdbi najstarejšega glasbila na svetu, predstavljena na posvetu z naslovom »Modeli upravljanja kulturne in naravne dediščine–predstavitev različnih praks in izzivi za prihodnost«, ki je v organizaciji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija, Območne enote Novo mesto, potekal v Brestanici. Rdeča nit posveta je bila predstavitev različnih modelov upravljanja, beseda je tekla o izvedenih projektih in obdobju po njihovi izvedbi, izkušnjah, ki se kažejo v praksi, načinu financiranja, urejanja in vzdrževanja območja, načrtu upravljanja itd. Zgodba Divjih bab je zbrane navdušila zlasti z vidika relativno nizkega vložka lastnih sredstev, saj je uspešno kandidiranje na javnem razpisu takratnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zavodu za turizem zagotovilo dodatna nepovratna sredstva, ki so med drugim omogočila izvedbo edinstvenega digitalnega doživetja v jami.

Poleg predstavitve na posvetu, je dober glas o Divjih babah, v Ankaran ponesel tudi priljubljeni vodnik, domačin Peter Črnilogar, ki velja za pravo zakladnico znanja o Arheološkem parku. Gostoval je namreč na simpoziju »Miti in legende v prostoru«, ki je potekal v organizaciji Kulturno umetniškega društva Faral.

Arheološki park Divje babe je nedvomno pomemben element kulturne dediščine na destinaciji, o čemer priča tudi dejstvo, da pritegne vedno več zanimanja s strani različnih javnosti. Stremenje k nadaljnjemu razvoju in promociji bo tako tudi v prihodnje eno izmed glavnih vodil Zavoda za turizem Cerkno.