Tudi letos pester program Bevkovih dnevov

Tretji teden v septembru je bil v Občini Cerkno ponovno obarvan s kulturnimi dogodki, posvečenimi cerkljanskemu rojaku, pisatelju Francetu Bevku, ki se je rodil in umrl 17. septembra. Vrhunec letošnjih Bevkovih dnevov je predstavljala slavnostna prireditev ob odkritju pisateljevega doprsnega kipa, ki se je odvijala v  dvorani Glasbene šole Cerkno, prav na dan obeleženja 132-letnice rojstva in 52-letnice smrti pisatelja. 

Zbrane so nagovorili Tanja Tuma, predsednica pisateljskega združenja PEN, Gorazd Božič, direktor Evropske prestolnice kulture 2025, in župan Občine Cerkno Gašper Uršič. Pester kulturni program so sooblikovali Ženski pevski zbor Cerklanke, glasbenik Boštjan Gombač, voditelja Sanja Rejc in MAtej KAvčič ter učenci OŠ Cerkno. Lucija Julija Moravec, Matija Likar, Gašper Božič Lapanja in Taj Pavlin, ki obiskujejo izbirni predmet gledališki klub, so na zanimiv in humoren način brali zapise o Bevku po pripovedovanju starejših občanov in občank. Slavni rojak se je tako z doprsnim kipom, ki je delo akademske kiparke Katje Majer, pred muzejem v Cerknem pridružil sokrajanoma Močniku in Sedeju.

V nedeljo, 18. septembra, sta pester kulturni program v organizaciji Mestnega muzeja Idrija in vonj po sveže spečenem kruhu izpod rok Turističnega društva Pod Kojco na odprta vrata Domačije pri Volarju (Bevkova domačija) privabil lepo število obiskovalcev in pohodnikov. Slednji so se na že tradicionalni pohod po Bevkovi poti, ki je uvrščen v Festival pohodništva ter v vsakoletni program Dnevov evropske kulturne dediščine, odpravili iz smeri Cerknega in Hudajužne. Za okusno Bevkovo kosilo je kot po navadi poskrbela Turistična kmetija Pri Flandru.

Poleg omenjenega osrednjega dogajanja so v okviru Bevkovih dnevov 2022 potekali tudi drugi raznovrstni kulturni dogodki. Za ljubitelje knjig je v Orehku, v organizaciji KS Orehek-Jesenica potekala predstavitev knjige Orehek in Jesenica skozi stoletja avtorja Andreja Mavrija, na Bukovem pa v organizaciji KS Bukovo in založbe Bogataj predstavitev knjige Rafaela Terpina Klanec do doma 2. Spomin na Franceta Bevka in na njegovo ustvarjanje so z različnimi tematskimi dogodki in razstavami obeležili tudi v Osnovni šoli Cerkno, Bevkovi knjižnici Cerkno, Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica in v KTT Društvu Baška dediščina.

V imenu Občine Cerkno in LTO Laufar Cerkno se zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so prispevali svoj delež pri oblikovanju in izvedbi programa ter na ta način poskrbeli, da Bevkove besede in zgodbe ostajajo žive.